Home » Katt » Arbeta med djur

veterinär

För många som har vuxit upp med djur så involverar drömjobbet att på något sätt få jobba med dem. Att få vårda de djur som blivit sjuka, ta hand om exotiska djur på djurparker, hundratals djur i en djurbutik eller grisarna och korna på en gård. Här är några av de jobben som låter dig vara nära djur på daglig basis.

Veterinär

Att bli veterinär innebär en lång och hård utbildning som totalt tar fem och ett halvt år. Efter utbildningen är klar så får man ansöka om svensk veterinärlegitimation hos Statens jordbruksverk. Detta kan man göra oavsett var man har gått sin utbildning. Det går till exempel nu bra att läsa sin veterinärsutbildning utomlands och sedan ansöka om tillstånd för utövning i Sverige. För att kunna göra detta krävs det dock att man har alla papper i sin ordning.

Djurvårdare

En annan möjlighet som möjliggör regelbunden kontakt med roliga och exotiska djur är att utbilda sig till och jobba som djurvårdare eller djursjukskötare. Skillnaden mellan djurvårdare och djursjukskötare är ungefär som skillnaden mellan en undersköterska och sjuksköterska. Det har alltså att göra med hur djur utbildning man har. Om man är djurvårare så har man i grundet ett behandlingsförbud. Detta innebär att man inte får göra direkta medicinska ingrepp på djuren. Man får alltså inte operera eller ge djuren injektioner. För en mer exakt definition av vilka regler som gäller samt vilka utbildningar som krävs kan du läsa denna artikeln på jordbruksverkets hemsida.

Arbete på djurbutik

Att jobba i djurbutik behöver i många fall inte innebära att man har någon speciell utbildning. Det är i grunden ett helt vanligt handelsjobb med försäljning och lagerhantering fast med lite fler djur som arbetskamerater. I en platsannons från djurbutikskedjan Arken Zoo nämns till exempel att djurvårdsutbildning är meriterande men inget krav för tjänsten.

Arkiv

Kategorier