Home » Katt » Håll din hund ren och fin

Din hund är helt och hållet beroende av dig som ägare för att må bra. Den behöver bra mat och regelbunden motion, och dessutom pälsvård och regelbundna kontroller hos veterinären.

Huden

Frisk hud är flexibel och slät, och har inte skorpor, flagor eller röda områden. Däremot kan den variera i färg från ljusrosa till brunt eller svart beroende på rasen. Kontrollera din hund regelbundet efter loppor, fästingar, löss eller andra parasiter.

Pälsen

En hälsosam päls, oavsett om den är kort eller lång, är blank och smidig utan mjäll, kala fläckar eller överdriven oljighet. Köp hem något passande schampo och annan produkt för pälsvård, utifrån vilken typ av päls din hund har.

Ögonen

Friska ögon är ljusa och glänsande. Vattniga tårar är normalt, däremot bör de vara minimala och klara. Dessutom ska det vita i hundens ögon inte vara gulaktigt.

Öronen

Huden i öronen ska vara ljusrosa och ren, och det får inte vara någon rodnad eller svullnad inuti örat. Ha även koll så hunden inte kliar i öronen eller skakar huvudet ofta.

Nosen

En hunds nos är vanligtvis sval och fuktig. Dock betyder en sval, våt nos inte nödvändigtvis att hunden är frisk, och en torr, varm nos betyder inte nödvändigtvis att hunden är sjuk. Att kolla tempen är en bättre indikation på sjukdom.

 

Arkiv

Kategorier