Home » Katt » Maine Coon

maine-coon

En Maine Coon är en ståtlig kattras med ursprung från Amerika. Kattrasen anses faktiskt vara den allra första kattrasen från just detta land, även om man inte vet exakt hur den uppkommit. Det finns dock en del olika teorier och en av de allra populäraste härstammar från Maine och är att rasen uppkommit vid parning mellan tvättbjörn och katt, därav namnet på rasen (Maine + raccoon). Teorin får uppbackning av själva storleken på katterna av denna typ och även deras stora yviga svansar.

Svenska Maine Coons

I mitten av 80-talet registrerades den första Maine Coonen på svensk mark, men det dröjde ända tills 89 innan den första svenska Maine Coon kullen såg dagens ljus. Numera har den dock fått fäste ordentligt och räknas faktiskt till en utav våra mest älskade kattraser, alla kategorier. Möjligtvis och komiskt nog alltså på grund av kärleksgnistor mellan tvättbjörn och katt. De som är sugna på att själv skaffa sig en Maine Coon rekommenderar vi att läsa på betydligt mer om kattrasen än vad vi bjuder på i denna artikel, då det inte är lika enkelt som att ta hand om vilken bondkatt som helst, utan medför ett annat sorts ansvar.

Nästan som andra kattraser, men ändå inte

Precis som andra kattraser trivs även en Maine Coon när den får ströva fritt då den känner för det och att därefter få komma hem och känna sig älskad. Vanliga kattluckor fungerar inte alltid så bra för en kattras av denna storlek och därför vill vi gärna informera och ge tips om att en traditionell hundlucka faktiskt fungerar minst lika bra. Ibland tänker man dock inte i de enklaste av banor och då kan lätt en lösning som egentligen är ganska uppenbar gå en förbi. Ser man till kattrasens temperament så har den ju dessutom många gånger jämförts med en hunds, så på sätt och vis är nog en lucklösning av detta slag rätt passande.

 

 

Arkiv

Kategorier