Home » Katt » Att ha katter ihop med andra djur

Katter kan i många fall fungera väldigt bra ihop med andra djur. För att det inte ska uppstå problem är det viktigt att djuren introduceras på ett bra vis. Lättast är om djuren möts när de är unga, men det är inte omöjligt för äldre individer att komma överens. Det är viktigt att aldrig tvinga ihop dem, man bör vara tålmodig och försiktig då djuren kan behöva tid för att vänja sig vid varandra.

Låter man en katt leva ihop med en hund bör man se till att det alltid finns en möjlighet för katten att dra sig undan till en plats hunden inte kan nå. Exempelvis ett högre klösträd. Kattens mat, vatten, kattlåda och sovplats bör placeras där hunden inte kan störa. Risken finns annars att katten blir stressad över att inte kunna sova, äta, dricka eller gå på lådan i lugn och ro.

Ibland kan katten även trivas ihop med smådjur som fåglar och råttor, men det brukar vara betydligt svårare. Ofta svalnar kattens intresse för de andra djuren efter en tid. Trots det finns en risk för att dess jaktinstinkter slår in. Därför bör smådjursburen alltid stå på säkert avstånd från katten och djuren bör överses när de är tillsammans.

Arkiv

Kategorier