Home » Katt » Starta ett katteri

Ett katteri är som en kennel fast med katter istället för hundar. De som älskar katter kan göra sin passion till ett deltidsjobb, något mysigt och lönsam att göra vid sidan av. För att bli en uppfödare behöver du ha god moral och jobba för att främja raskattens egenskaper och hälsa.

Vilken ras?

Fundera först på vilken ras du vill arbeta med. Ovanligare raser kan du sälja dyrare men också svårare att hitta lämpliga kunder. De vanligaste raskatterna i Sverige är:

  • Ragdoll
  • Maine Coone
  • Perser
  • Brittisk korthår
  • Birma
  • Norsk Skogkatt

Alla har olika temperament och egenskaper. Medan en perser älskar att sova i knäet är brittisk korthår som hundar, de vill gärna vara med men ligger på sidan av och iakttar. Hitta en ras som passar din livsstil, en bengal passar bra i hem med mycket lek och skoj medan perser är för dem som älskar utställningar.

Kattungar

Du kommer att ha huset fullt med kattungar. Det är ju fantastiskt men en hel del jobb. Du behöver se till att de blir van att hanteras av människor vilket kan innebära att de ska vara van vid kloklippning, badning, pälsvård, att någon tittar i deras mun och öron, tandborstning, bli lyft och så vidare. Du behöver också lära dig att säga hej då, kattungarna ska trots allt säljas och skickas till nya hem. Som uppfödare kan du göra avtal med försäkringsbolag och veterinärer så kattungarna får den bästa möjliga starten på sina nya liv.

Hålla rent

Katter är renliga djur, de gillar att vistas i rena miljöer. Men om du har valt en långhårig ras kommer du att våndas över allt katthår som finns överallt. Kattungar är också duktiga på att slafsa i sig maten och leka i krukor. Ett sätt att slippa spendera långa timmar med städning kan firmor som Nox göra det åt dig. Det är också ett tillfälle för kattungarna blir van vid att nya personer kommer in i hemmet. Meddela firman i förtid utifall de har anställda med allergier.  Du kan också uppmuntra dem att hälsa och klappa kattungarna, det skyndar bara på katternas vaccinering.

Arkiv

Kategorier